Ikut 4 Tips Ini Jika Tak Nak Deposit Beli Rumah Hangus

Print Friendly, PDF & Email

Earnest Deposit adalah bahagian yang PENTING dalam proses pembelian atau penyewaan rumah.

Menurut definisi Malaysian Estate Agent Standard, Earnest Deposit bermaksud :

+ WANG PENDAHULUAN yang dibuat oleh bakal pembeli untuk menyatakan kesungguhan dalam membeli atau menyewa sesuatu hartanah

+ Yang ianya mungkin atau tidak mungkin menjadi sebahagian dari pada keseluruhan harga pembelian atau jumlah sewa atau sekuriti deposit (jika tujuan penyewaan)

+ Dan mungkin tidak dipulangkan bergantung kepada terma dan syarat di dalam perjanjian.

Kesimpulannya, Earnest Deposit dibayar apabila pembeli atau penyewa serius untuk membuat tawaran harga kepada pemilik ke atas rumah tersebut.

Kebiasaannya, earnest deposit sebanyak 3.18% dari harga rumah dibayar dahulu kepada Agensi Hartanah Berdaftar sebagai tanda pembeli menawarkan pembelian kepada pihak pemilik rumah.

4 tips POWER ketika hendak membayar Earnest Deposit :-

1. Pembeli perlu PASTI dengan harga yang hendak ditawarkan. Dapatkan ANALISA HARGA rumah atau kadar sewa yang berbaloi untuk dibeli atau di sewa.

2. Pastikan TERMA dan SYARAT di dalam perjanjian ditulis dengan JELAS supaya Earnest Deposit anda TIDAK HANGUS dan boleh dipulangkan kembali.

3. Pastikan anda MEMATUHI terma dan syarat yang dinyatakan di perjanjian. Contoh ; tempoh masa kelulusan pinjaman bank, margin pinjaman dan tempoh masa menandatangani perjanjian jual beli.

4. Tips 1 hingga 3 dapatkan bantuan dan khidmat nasihat Ejen Hartanah PERIBADI. Sebagai pembeli, anda boleh lantik Ejen Hartanah sendiri mewakilkan anda jika anda tidak pasti Ejen Hartanah pemilik rumah akan berpihak pada anda. Anda boleh memilih untuk membayar fee ejen sendiri atau tidak. Kebiasaanya kedua-dua ejen hartanah boleh berkongsi fee ejen yang dibayar oleh pemilik rumah.

 

Share dengan kawan-kawan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *